30 augustus 2019/Bijen
  • By Annelies
  • 340
  • 0

Wist je dat:

In België 365 soorten bijen leven waarvan de honingbij de bekendste is. Honingbijen leven in kolonies. In een gezonde kolonie leven er eind juni wel 45 000 tot 60 000 bijen samen in één bijenkast.

Een werkbij ongeveer 33 keer per dag uitvliegt om nectar te verzamelen. Ze bezoekt per vlucht gemiddeld 100 bloemen. Voor een halve kg honing zijn 6 miljoen bloemen nodig. Alle vliegkilometers opgeteld, vliegen honingbijen één keer rond de wereld voor één pot honing.

Bijen hebben dus heel veel bloemen nodig. Miljoenen bloemen! Veel voedselgewassen rekenen op bijen om zich voort te planten via bestuiving. Zowel honingbijen als wilde bijen gaan de laatste jaren sterk achteruit. 
Wilde, solitaire bijen steken niet en zijn van levensbelang voor het verspreiden van stuifmeel, de basis van het leven dus voor de planten en de natuur. 

Honingbijen met tienduizenden opeengepakt overwinteren om zichzelf, en vooral de koningin, warm te houden.

Bijen een lievelingsbloem hebben: bijen houden van bloemen met veel nectar en stuifmeel. Als er bijvoorbeeld op hetzelfde ogenblik paardenbloemen en perenbloesems bloeien, kiezen bijna alle bijen ervoor om op de paardenbloemen te vliegen. Die hebben immers de beste nectar.

Honing ook super gezond is voor de bijen zelf, het is hun wintervoorraad. Het is als imker dus zeer belangrijk om ook een grote portie honing aan de bijen zelf te laten om de winter goed door te komen en enkel de overschot te oogsten.

TIP! Als je deze waardevolle bijen wil helpen, plant je best bomen en struiken met veel stuifmeel en nectar: framboos is bijvoorbeeld een goede bijenplant. En alle fruitbomen. Ook een kruidentuin, of bloemenweide zijn goed. Kies voor biologische groenten en fruit: ze belasten het milieu veel minder en dat is veel beter voor bijen.

Wat kan je nog meer zelf doen voor de bijen? Lees het op www.weekvandebij.be
Week van de bij. Bijen houden van bloemen met veel nectar. Bij op een rode bloem in de tuin. Imker aan het werk met bijenkasten. Bijen zijn waardevol en leveren honing. Lachend kindje met honingpot.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *