ATTIC sfeermarkt Baaigem
Annelies Verrycken Annelies Verrycken

ATTIC sfeermarkt Baaigem

Zondagochtend, 26 mei, staat onze koffietruck weer op het gezellige dorpsplein in Baaigem. Het eerste marktje deze zomer! We zijn de afgelopen dagen dan ook druk in de weer geweest om onze koffietruck weer helemaal spik en span te krijgen. We serveren: espresso, koffie, latte, cappuccino, chai, thee, chocomelk en iced latte.

Kom zeker eens langs, sfeer verzekerd!

Meer lezen
Nomuss no fuse
Annelies Verrycken Annelies Verrycken

Nomuss no fuse

Nieuw: Nomuss is een Gentse start-up die een 100% natuurlijke basis voor cocktail en mocktails op de markt bracht.

Je hoeft enkel nog de alcohol toe te voegen voor cocktails. Of ga voor een mocktail met bruiswater of tonic. Wat meer high-end? Voeg dan prosecco toe.

In onze conceptstore vind je de Cosmopolitan (Cranberry, limoen, bietsuiker) en Pornstar Martini mix (Passievrucht, vanille, limoen, bietsuiker).

Meer lezen
Wintermarkt @ Den Halsberg
Annelies Verrycken Annelies Verrycken

Wintermarkt @ Den Halsberg

De laatste keer dit jaar dat onze koffietruck uitrijdt. Je vindt ons op zondag 19 november op het prachtige domein van bioboerderij den Halsberg. De serre zal gevuld zijn met creatieve, lekkere en lokale standjes!

Wij hebben er ongelooflijk veel zin in! Hopelijk tot dan x

Meer lezen
Toekan Project
Annelies Verrycken Annelies Verrycken

Toekan Project

Scouts FOS de Vleermuis in Dikkelvenne startte een nieuwe tak voor kinderen en jongeren met een beperking van 6-21 jaar: de Toekan.

Het aanstekelijke enthousiasme van Luc (van vzw Moart-Eko) nam ons mee op sleeptouw om dit warme initiatief te ondersteunen met de verkoop van Toekan Prosecco en Toekan shirts.

Zondag 3 september sloten de Dikkelvense Feesten traditioneel af met de befaamde retrokoers ‘Grote Prijs El Toro’. De renners van het Toekan-team konden er terecht aan de Toekan promo-stand (ingericht door Moart-Eko vzw) voor een welverdiende en deugddoende massage!

Bezoekers vonden er hun weg naar vers-van-de-pers Toekan wieler-shirts en Toekan Prosecco.

Deze kans tot aankoop gemist? Geen paniek: we verkopen ze ook in onze Ooja conceptstore. De wieler t-shirts zijn zelfs beschikbaar via onze webshop.

De opbrengst hiervan zal gebruikt worden voor de inrichting van het Toekan lokaal.

Interessante wistjedatjes:

  • Luc ontwierp zelf de Toekan sticker voor op de fles en het logo voor op de t-shirts

  • de Prosecco wordt gemaakt volgens de methode Charmat - Smaak: zeer fijne aciditeit met vegetale toets, zeer geschikt als apéritief

  • Brent Spranger, lid van het Toekan-cycling team, ging naar huis met de De unieke EL-TORO trofee

Meer lezen
Second Chance Project
Annelies Verrycken Annelies Verrycken

Second Chance Project

In een ver verleden gaf Annelies les aan gedetineerden in de hulpgevangenis van Leuven en Leuven-Centraal. Toekomstgericht denken om recidivisme proberen te verminderen en projecten om dit te bewerkstelligen (zoals het second chance project) draagt ze dan ook een warm hart toe. Op 9 februari staat er een lezing over circulaire economie gepland. Een ideaal moment om ook eens dit Second Chance Project van Dalla Corte in de kijker zetten. Onze tweedehands espressomachine is gereviseerd door gedetineerden van Bollate Penitentiary in Italië.

Hoe kan een revisie van een koffiemachine nieuwe kansen creëren? Het Second Chance Project is een mooie en constructieve samenwerking met Bollate Penitentiary. Een team van Dalla Corte leert gedetineerden hoe gebruikte DC EVO2 koffiemachines te reviseren en onderdelen te vervangen door nieuwe, loodvrije componenten. Competenties delen om het leven van anderen te verbeteren. De koffiemachines krijgen een tweede leven dankzij de inzet en toewijding van gedetineerden van de Bollate Penitentiary.

Meer lezen
GUATEMALA ATITLAN PASAJQUIM KAPE
Annelies Verrycken Annelies Verrycken

GUATEMALA ATITLAN PASAJQUIM KAPE

De naam van de boerderij ‘Pasajquim’ komt van het mooie Pasajquim dorp in San Juan La Laguna, Solola en betekent ‘bewoonde plaats’. Het ligt aan de rand van de Yatza rivier, sierra Parraxquim en vlakbij het Atitlan meer.

Atitlán-koffie wordt voornamelijk geoogst aan de kant van de Stille Oceaan in een gebied met drie vulkanische bergen met een hoge neerslag. Er is geen maand waarin Atitlán minder dan 50 mm regen heeft. De meeste producenten in deze regio gebruiken water uit het meer voor natte verwerking. In plaats van chemicaliën wordt vaak organisch materiaal als meststof gebruikt. De hoge ligging zorgt ervoor dat plagen en ziekten weinig voorkomen. De luchtvochtigheid in dit gebied is hoog en schommelt rond 70-80%. Drogen gebeurt volledig in de zon, en bijna 95% van de koffie wordt geteeld door kleine producenten. De meeste koffie die in deze regio's wordt geoogst is Bourbon, Caturra, en Catuai.

De koffie van Atitlan is aromatisch, heeft een knapperige en mooie zuurgraad en een volle body. Deze Specialty koffie krijgt een mooie SCA (specialty coffee association) score van 83.

Meer lezen
Nieuwe locatie
Annelies Verrycken Annelies Verrycken

Nieuwe locatie

Sommigen merkten het al: ons huidige ooja atelier barst uit zijn voegen. Tijd dus om de sprong te wagen!

In het najaar verhuist onze koffiebranderij naar Nijverheidsstraat 69 te Dikkelvenne. De volgende 2 maanden werken we keihard, maar vol enthousiasme aan een winkel met koffietoebehoren, lekkere streekproducten en mooie cadeaumanden.

Je zal er ook de gelegenheid hebben om een tasje koffie of thee te drinken met een lekker stukje taart !!

Oh en natuurlijk ook een glaasje wijn of bubbels.

Wil je graag een koffie-, thee en/of wijn- degustatie bijwonen? Dan hebben we goed nieuws, want we zijn ook van plan allerhande workshops te organiseren!

Meer lezen
Terugblik paasevent
Annelies Verrycken Annelies Verrycken

Terugblik paasevent

Dankbaar blikken we terug op een geslaagd paasevent en een fijne 1e verjaardag van bioboerderij Den Halsberg. 100 enthousiaste kids gingen op zoek naar het gouden paasei, wat een gezellige bende. Het was stralend weer, genieten van een lekker tasje koffie, een Espresso Martini als apéro of digestief of een frisse vlierbloesem mocktail. Volgend jaar is de paashaas en onze koffietruck weer van de partij !

Zaterdag  4 juni, vind je ons er weer. Voor de gelegenheid brengen we cadeaumanden mee voor vaderdag: lekkere koffie, een fles Kuitenbijter Gin of Houblonesse jenever. Kies en geniet ondertussen van een tasje koffie.
 
Wist je dat: Houblonesse genomineerd is als 1 van de 3 finalisten voor de Food Waste Awards 2022? Houblonesse doet aan maatschappelijk verantwoord ondernemen en is evenzeer een knap staaltje circulaire economie! Ze strijden immers al meer dan 10 jaar tegen voedselverspilling door het gebruiken van stengels van hopscheuten die anders worden weggegooid...)

Mooi toch!?

Meer lezen
Ooja’s koffietruck @ Den Halsberg
Annelies Verrycken Annelies Verrycken

Ooja’s koffietruck @ Den Halsberg

We gaan naar code geel, het zonnetje schijnt, events mogen weer! De eerste reservaties voor onze koffietruck stromen binnen. Op volgende zaterdagen ontvangen Tom en Annelies je graag aan hun koffietruck op het domein van bioboerderij Den Halsberg (adres: Halsberg 9 - Gavere):

  • 16 april

  • 7 mei

  • 4 juni

  • 2 juli

  • 20 augustus

Wij hebben er ongelooflijk veel zin in! Tot dan x

Meer lezen
Kom een boom planten
events Annelies Verrycken events Annelies Verrycken

Kom een boom planten

Zondagmiddag vind je ons vanaf 14u in Puurs-Sint-Amands.

In het kader van De week van het bos werden Sander en Laura van MNM in een bos gedropt met enkel de kleren die ze aan hadden. Zo spaarden ze 2500 bomen bij elkaar. Dat bos moeten ze nog planten. Kom jij een handje toesteken en plant je mee een boom in hun bos in Puurs-Sint-Amands? Je kandidaat stellen kan via deze link: doemee

Wij zorgen dat je warm blijft. Kom eens langs aan onze koffietruck. We serveren: Espresso, Slow coffee, Americano, Cappuccino en Latte, super lekker met een stukje crunchy chocolade 🍫 . En natuurlijk warme chocolademelk! Het belooft een muzikale zondag te worden want MNM maakt live radio, hoe leuk is dat!

Meer lezen
Circulair
Annelies Verrycken Annelies Verrycken

Circulair

We hebben lang nagedacht hoe we onze koffie zouden verpakken. We moeten met zijn allen de hoeveelheid afval die we produceren verminderen, en waar mogelijk recycleren en nog meer: streven naar hergebruiken.

Na veel research over koffiezakken en in dialoog gaan met verpakkingsfirma’s moesten we besluiten dat een recycleerbare koffiezak (momenteel) nog niet bestaat.

We kozen kozen dus voor een koffieblik. Dit kan je hergebruiken en het hoort ook thuis bij PMD, je kan het dus recycleren. 
Ons atelier is ondertussen 3 zaterdagen open en vandaag kwamen de eerste klanten met een leeg blik om het te laten hervullen. Hoe fijn is dat !

Om de lege blikken te vullen, hebben we 2 grote silo’s die de versheid van onze koffiebonen garanderen.

Als kleine en lokale koffiebranderij proberen we te doen wat we kunnen op het gebied van duurzaamheid en houden we rekening met feedback van onze klanten.

Meer lezen
Fotofietsen
Annelies Verrycken Annelies Verrycken

Fotofietsen

Fiets je graag? Wil je genieten van een Indian summer? Wil je Leuven beter leren kennen? Wil je een ooja fijnproevers-pakket t.w.v. 23 eur in de wacht slepen? Dan hebben wij een uit-tip voor jou.

We werkten een foto-fietszoektocht uit waarbij je onderweg op 4 locaties foto’s zoekt en voor de rest voluit geniet van het fietsen, de omgeving, het gezelschap…

Tussen alle inzendingen worden mooie prijzen verloot, waaronder een lekker ooja degustatiepakket dat per Bpost bij je thuis geleverd wordt.

De winnaars worden persoonlijk verwittigd.

Hoe werkt het?

De fietstocht begint en eindigt aan de voorzijde van het station van Leuven. Je kan ook onderweg inpikken op een van de andere fotolocaties of knooppunten.

Je kan kiezen uit 3 afstanden:

26 km (vlak met 1 korte helling, kindvriendelijk);
52 km (2 korte hellingen);
71 km (pittig).

Alle routes zijn (koers)fietsvriendelijk en gaan volledig langs fietsknooppunten.

Op het fotoblad staan 30 foto’s. Onderweg zijn er 4 fotolocaties waar je in een straal van 50 meter rond het referentiepunt telkens 6 foto’s kan herkennen. Opgelet: op het fotoblad staan ook 6 “valse” foto’s die op een andere plaats genomen zijn.

Deelnemen is gratis. Je kan zelf een deelnemingsformulier downloaden en afdrukken download hier Of je haalt er eentje af in het Fietspunt in de fietsenparking rechts van het station (gezicht naar station toe, ingang rechts van het KBC-gebouw).

Kom je van verder en wil je een fiets huren, dan kan dit in datzelfde fietspunt of via Blue-bike.

De antwoordbladen moeten ons bereiken uiterlijk op 15 oktober 2021

Veel fietsplezier!
Meer info op https://www.fotofietsen.be/

Meer lezen
Dikkelvense feesten
events Annelies Verrycken events Annelies Verrycken

Dikkelvense feesten

In november vorig jaar startten we een “corona projectje”. We kochten een seventies caravan die we - tijdens de lockdown - gingen ombouwen tot mobiele koffie- en chocoladetruck.

We hadden toch iets meer tijd nodig dan gedacht voor de renovatie 🙈. Het kostte bloed, zweet en vele weekenduren, maar het was tof! En kijk, momenteel zijn we dan onze koffiekaart aan het opstellen voor de Dikkelvense feesten die dit weekend plaatsvinden 🤩.

Je vindt ons vrijdag 3 sep om 19u en zaterdag 4 sep om 18u op het kerkplein (Dikkelvenne). We serveren: Espresso, Slow coffee, Americano (1/3e espresso en 2/3e water), Cappuccino en Latte, super lekker met een stukje crunchy chocolade 🍫 . En natuurlijk warme chocolademelk!

Het kriebelt want we hebben er ongelooflijk veel zin in, hopelijk jullie ook?

Meer lezen
Groene bonen
koffie Annelies Verrycken koffie Annelies Verrycken

Groene bonen

Vrijdag 27 augustus gingen we onze eerste zakken groene bonen halen bij Seabridge in de haven van Zeebrugge. Tof momentje!

Momenteel pronken volgende zakken met groene koffiebonen te in ons atelier: een natural Colombia & Brazil.

Over Colombia Finca Moreira: zoals veel koffietelers in de streek, groeide don Ramon Emilio Lopéz op omringd door koffie. Hij is al de derde generatie koffieteler in zijn familie, en zoals het er nu naar uitziet, zal de traditie in de familie blijven, aangezien zijn twee zonen (17 en 18 jaar oud) zijn passie voor koffie delen. Don Ramon is samen met zijn broer eigenaar van de Moreira boerderij. Er werken 12 mensen op de boerderij, en het is vooral de familie die zich bezighoudt met het oogsten, verwerken en produceren van hun koffie. Don Ramon vertelt hoe trots hij is om te zien dat het resultaat van hun harde werk, de geweldige koffie, nu gewaardeerd kan worden op internationale markten. Hij was altijd gefascineerd door het uitproberen van nieuwe dingen, en dat brengt hem bij specialty coffee. Hij begon kennis en ervaring op te doen bij zijn vrienden en buren en sloot zich aan bij InConexus in het Huila-programma. Hij kreeg tools aangereikt die hem hielpen om zijn processen en routines beter te controleren om zo de kwaliteit van de koffie te verbeteren en ook zijn inkomen.

Over Brazil Daterra

Daterra, wat "Van de aarde" betekent, is een bekende koffieproducent en -exporteur uit Brazilië. Gelegen in de Cerrado regio, profiteren zij van perfecte omstandigheden voor arabica's met een stabiel klimaat, droge-frisse winters en warme-natte zomers. Sinds 1976 concentreert Daterra zich op koffie van hoge kwaliteit, waarbij duurzaamheid wordt geassocieerd met geavanceerde technologie. Duurzaamheid is niet alleen hun slogan maar een echt engagement, want Daterra is de eerste boerderij in Brazilië die door de Rainforest Alliance wordt gesteund. Daterra is een actieve leider in de koffie-industrie op het gebied van duurzame praktijken en innovatie. 

Wie getrainde smaakpapillen heeft proeft chocolade, steenvruchten en pecan noten in deze koffie.

Vanaf oktober beginnen we de bonen te branden. Het is ondertussen al een paar maanden geleden dat we een opleiding volgde bij Sophie Boonen. Gelukkig kunnen we nog steeds rekenen op haar deskundig advies. Koffie… het wordt een levenslang leerproces. Leuk toch!

Meer lezen
Bijen en honing wistjedatjes
chocolade, honing Annelies Verrycken chocolade, honing Annelies Verrycken

Bijen en honing wistjedatjes

Wist je dat:

In België 365 soorten bijen leven waarvan de honingbij de bekendste is. Honingbijen leven in kolonies. In een gezonde kolonie leven er eind juni wel 45 000 tot 60 000 bijen samen in één bijenkast.

Een werkbij ongeveer 33 keer per dag uitvliegt om nectar te verzamelen. Ze bezoekt per vlucht gemiddeld 100 bloemen. Voor een halve kg honing zijn 6 miljoen bloemen nodig. Alle vliegkilometers opgeteld, vliegen honingbijen één keer rond de wereld voor één pot honing.

Bijen hebben dus heel veel bloemen nodig. Miljoenen bloemen! Veel voedselgewassen rekenen op bijen om zich voort te planten via bestuiving. Zowel honingbijen als wilde bijen gaan de laatste jaren sterk achteruit.

Wilde, solitaire bijen steken niet en zijn van levensbelang voor het verspreiden van stuifmeel, de basis van het leven dus voor de planten en de natuur.

Honingbijen met tienduizenden opeengepakt overwinteren om zichzelf, en vooral de koningin, warm te houden.

Bijen een lievelingsbloem hebben: bijen houden van bloemen met veel nectar en stuifmeel. Als er bijvoorbeeld op hetzelfde ogenblik paardenbloemen en perenbloesems bloeien, kiezen bijna alle bijen ervoor om op de paardenbloemen te vliegen. Die hebben immers de beste nectar.

Honing ook super gezond is voor de bijen zelf, het is hun wintervoorraad. Het is als imker dus zeer belangrijk om ook een grote portie honing aan de bijen zelf te laten om de winter goed door te komen en enkel de overschot te oogsten.

TIP! Als je deze waardevolle bijen wil helpen, plant je best bomen en struiken met veel stuifmeel en nectar: framboos is bijvoorbeeld een goede bijenplant. En alle fruitbomen. Ook een kruidentuin, of bloemenweide zijn goed. Kies voor biologische groenten en fruit: ze belasten het milieu veel minder en dat is veel beter voor bijen.

Wat kan je nog meer zelf doen voor de bijen? Lees het op www.weekvandebij.be

Meer lezen
Kokosbloesemsuiker
Annelies Verrycken Annelies Verrycken

Kokosbloesemsuiker

Met veel respect zorgen de boeren dat er geen kokosnoten en bomen verloren gaan. De boeren tappen de nectar af van de kokosbloesem, vangen de nectar op in een emmertje, de nectar wordt boven een houtvuur ingedikt tot een karamelachtige substantie, vervolgens wordt het in mallen gegoten en wanneer de karamel is veranderd in suiker wordt deze afgekoeld, uitgehard en gedroogd. Tot slot wordt de suiker fijngemalen in een molen. Dit proces is dus heel natuurlijk en er komt geen raffinage aan te pas. Waardoor alle vitamines en mineralen behouden blijven.

Meer lezen
Genieten van chocolade? Ja! Bom aan suikers? Nee!
chocolade, honing Annelies Verrycken chocolade, honing Annelies Verrycken

Genieten van chocolade? Ja! Bom aan suikers? Nee!

“Als jonge mama bleek het niet evident om mijn dochtertje Renée groot te brengen zonder een overdaad aan geraffineerde suikers. Er zijn heel veel chocoladeproducten op de markt, maar vaak bestaan deze hoofdzakelijk uit suiker. Ik wilde dan ook graag een gezonder en kwalitatief chocoladeproduct met (h)eerlijke ingrediënten op de markt brengen.”

Meer lezen
Covinspiration
Annelies Verrycken Annelies Verrycken

Covinspiration

Hopelijk zijn jullie allemaal nog in goede gezondheid ! Ooja wordt blij van de vele initiatieven om mensen uit de zorg- transport- en voedingssector een warm hart toe te dragen.

Er is zoveel creativiteit om te laten zien dat je aan collega’s en thuisblijvers denkt. Er is inspirerend ondernemersschap, Covinspiration.

Wil jij iemand een troost- of afleidingscadeautje sturen ?

Meer lezen
Ontbijtmand
Annelies Verrycken Annelies Verrycken

Ontbijtmand

Op zondag 16 februari verdeelde het oudercomité van basisschool De Dol-Fijn te Dikkelvenne meer dan 500 ontbijten. De kinderen konden smullen van een heerlijke warme chocomelk met OOjA’s nieuwste smaak: Cocolicious delight. Dank je wel oudercomité voor jullie inzet!

Meer lezen
Nieuwe smaakjes
vegan Annelies Verrycken vegan Annelies Verrycken

Nieuwe smaakjes

De lancering van ooja’s beestick was een succes! We zijn dan ook druk bezig met het ontwikkelen en uitbreiden van ons gamma. We lichten alvast een tipje van de sluier: het recept van onze beestick is lichtjes aangepast. Hij bevat nu nog meer cacao! Hmm beelicious!En… er komen 2 smaakjes bij!Ben je Vegan? Dan hebben we leuk nieuws: er komen 2 vegan sticks: Vegan Dark (60% cacao) en Vegan Coco (47% cacao). Beiden bevatten kokosbloesemsuiker en zijn dus geschikt als je aan diabetes type II lijdt.Onze chocolade blijft BIO en Allergeenvrij (unieke combinatie) … we maken hem daarvoor helemaal zelf!  Vanaf september zal je volop kunnen smullen!

Meer lezen